Cudowna, obłędnie pachnąca tak, że nie sposób opanować pokusy szarlotka. Ale nie taka zwykła bo bez jajek. Zaskoczeni ? Musicie koniecznie wypróbować ten przepis bo jej pieczenie to taka sama przyjemność jak jedzenie :) Przepis wypróbowany kilkadziesiąt razy i za każdym razem ciasto wychodzi wspaniale :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 płaksie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- 3/4 kostki masła
Wymieszaj mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Podziel na 3 równe części. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyło papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Wysyp jedną część suchej mieszanki, przykryj połową jabłek, oprósz je cynamonem, drugą częścią mieszanki, reszta jabłek oprószonych cynamonem i pozostałą suchą mieszanką. Na wierzch zetrzyj równomiernie bardzo mocno schłodzone lub wręcz zmrożone masło- w czasie pieczenia musi ono równomiernie przesiąknąć przez wszystkie warstwy i razem z sokiem wydzielonym przez jabłka scalić ciasto. Piecz ok. 1 godzinę w temp. 180.
Smacznego 😊
uwielbiam szarlotki. mam swój babciny przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietnie, polecam wypróbować ten również :D
UsuńMyslę, że na weekend zrobię, mam taka ochote na coś słodkiego:-) a wydaje sie prosty.
OdpowiedzUsuńCudownie :D Tak przepis bardzo prosty a szarlotka pychotka :)
UsuńApetyczna szarlotka! W dodatku bez jajek ;) Zapisuje przepis ^^
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak się cieszę :D Dziękuję bardzo :D
UsuńUwielbiam jabłkowe wypieki, zimową porą są dla mnie najlepsze! Twoja szarlotka wygląda bardzo apetyczni!! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com :)
Dziękuję :D Ja też uwielbiam :D
Usuń