27 maja 2018

Pavlova z bitą śmietaną i owocami



Beza Pavlova, królowa nad bezami. Ozdoba stołu, idealna na przyjęcia albo w formie tortu urodzinowego. Pyszna, delikatna, chrupiąca na zewnątrz, w środku piankowa i rozpływająca się w ustach. Prosta w wykonaniu, najtrudniejsze jest suszenie bezy. Bardzo polecam 😊


Składniki:
  • 6 białek, w temperaturze pokojowej 
  • 300 g drobnego cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • 300 g śmietanki 30-36 %, mocno schłodzoną 
  • 300 g serka mascarpone 
  • 3-4 łyżki cukru pudru 
  • świeże, sezonowe owoce 
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka wrzucić do misy miksera i zacząć ubijać razem ze szczyptą soli. Gdy białka się spienią dodawać cukier łyżka po łyżce do powstania sztywnej, błyszczącej piany i rozpuszczenia cukru (sprawdzić pod palcami). Dodać sok z cytryny i ubić. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać szpatułką.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na niej okrąg o średnicy 23 cm. Wyłożyć bezę, wyrównać boki, na środku zrobić miejsce na krem i formować łyżką od dołu ku górze wyciągając. 
Piekarnik nagrzać do 150°C na termoobieg i odrazu po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę do 100-110°C i pieczemy 2-2,5 godziny.  Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku. 

Przygotowanie kremu:
Mascarpone, śmietankę i cukier puder dodać do misy miksera i powoli zacząć ubijać, następnie zwiększyć obroty i ubić na sztywno. 

Bezę wyłożyć na paterę lub talerz, wyłożyć na nią śmietankę i świeże owoce. 

Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Zawsze mnie zachwycał wygląd, prezentuje się jak z obrazka. Sama nie odważyłam się jeszcze zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak to prawdziwa królowa, która tworzy magię na każdym zdjęciu :D A w wykonaniu jest bardzo prosta, jedynie najtrudniejszy jest proces pieczenia żeby wyszła idealna. Bardzo zachęcam Cię do jej upieczenia :)

      Usuń