19 lutego 2018

Szarlotka sypana bez jajek


Cudowna, obłędnie pachnąca tak, że nie sposób opanować pokusy szarlotka. Ale nie taka zwykła bo bez jajek. Zaskoczeni ? Musicie koniecznie wypróbować ten przepis bo jej pieczenie to taka sama przyjemność jak jedzenie :) Przepis wypróbowany kilkadziesiąt razy i za każdym razem ciasto wychodzi wspaniale :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 płaksie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • 3/4 kostki masła
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Podziel na 3 równe części. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyło papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Wysyp jedną część suchej mieszanki, przykryj połową jabłek, oprósz je cynamonem, drugą częścią mieszanki, reszta jabłek oprószonych cynamonem i pozostałą suchą mieszanką. Na wierzch zetrzyj równomiernie bardzo mocno schłodzone lub wręcz zmrożone masło- w czasie pieczenia musi ono równomiernie przesiąknąć przez wszystkie warstwy i razem z sokiem wydzielonym przez jabłka scalić ciasto. Piecz ok. 1 godzinę w temp. 180.

Smacznego 😊





8 komentarzy:

  1. uwielbiam szarlotki. mam swój babciny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myslę, że na weekend zrobię, mam taka ochote na coś słodkiego:-) a wydaje sie prosty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie :D Tak przepis bardzo prosty a szarlotka pychotka :)

      Usuń
  3. Apetyczna szarlotka! W dodatku bez jajek ;) Zapisuje przepis ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę :D Dziękuję bardzo :D

      Usuń
  4. Uwielbiam jabłkowe wypieki, zimową porą są dla mnie najlepsze! Twoja szarlotka wygląda bardzo apetyczni!! :)
    Pozdrawiam,
    https://buszujwkuchni.com :)

    OdpowiedzUsuń