16 października 2017

Pestki dyni

Nie marnujcie pestek kiedy robicie coś z dyni. Sprawdzą się one jako super zdrowa przekąska do szkoły lub pracy albo jako dodatek do sałatek, zup czy mięs.

Składniki:
  • pestki wydłubane z dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub olej rzepakowy
  • szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie: słodka papryka w proszku, granulowany czosnek do obtoczenia 
Przygotowanie:
Pestki dyni wydłubać, wymyć na sicie i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać w misce z łyżką oliwy i szczyptą soli. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 ºC przez ok 30 minut ( warto je przemieszać w czasie pieczenia). Przestudzić i dowolnie obtaczać pestki w przyprawach. 
Smacznego !
 







2 komentarze: