28 listopada 2017

Pierniczki z masą cukrową

Pachnące korzennymi przyprawami, tradycyjne pierniczki z masą cukrową. Zaproście do kuchni swoje dzieci bo wycinanie a potem dekorowanie masą cukrową sprawi im wielką frajdę :)

Składniki na pierniki :
  • 100 g miodu
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g mąki + na podsypkę
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawa do piernika
Składniki na masę cukrową:
  • 66 g planty
  • 800 g cukru pudru
  • 70 g glukozy
  • 1 aromat cytrynowy
  • 16 g żelatyny
Dodatkowo:
  • wykrawaczki 
  • barwniki spożywcze  (opcjonalnie)
  • folia spożywcza 
  • specjalny wałek do masy cukrowej 
  • lukier np. wyciśnięta cytryna połączona z cukrem pudrem 
  • pędzelek do posmarowania pierników lukrem 
  Przygotowanie pierników:
Składniki suche przesiać do miski. Jajka wybić i rozmącić. Miód upłynnić razem z masłem, następnie przestudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, ułożyć w kształcie stożka i wlać do niej upłynnione masło z miodem oraz jajka. Powoli zagniatać nożem. Gdy ciasto będzie w miarę wyrobione zagnieść je dłońmi. Następnie włożyć je do folii spożywczej. Ciasto przechowywać w suchym pomieszczeniu przez tydzień. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wycinaj pierniczki wykrawaczkami. Piecz 8 minut w 180ºC. Wystudź i posmaruj lukrem a następnie udekoruj masą cukrową.

Masa cukrowa:
Cukier puder przesiać przez sito dwa razy. W garnku zagotować odrobinę wody. Do metalowej miseczki wsypać żelatynę i zalać ją 75 ml chłodnej wody. Postawić miskę na garnek z gorącą wodą, mieszać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać glukozę, plantę i olejek cytrynowy. Gdy wszystko razem się połączy zdjąć miskę z garnka i dodać do niej cukier puder (od 800 g cukru pudru trzeba odjąć około 10 łyżek na podsypkę pod masę), mieszać. Kiedy masa jest już stabilniejsza wyłożyć ją na stolnicę posypaną odłożonym cukrem pudrem, zagniatać do momentu kiedy masa dobrze się połączy. Gotową masę cukrową owinąć folią spożywczą. Przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu do 2 tygodni.

Ozdabianie pierników:
Masę cukrową należy rozwałkować na podsypanej cukrem pudrem stolnicy specjalnym wałkiem. Do masy można dodać barwniki aby uzyskać inne kolory. Wycinać masę wykrawaczkami, których użyliśmy do pierników. Każdy piernik pokryć lukrem i przykleić do niego masę cukrową. Pierniki przechowywać w pudełku.
Smacznego 😊



Przepis zgłaszam w konkursie "Zapach Świąt " organizowanym przez zBLOGowani.pl

zBLOGowani.pl



4 komentarze:

  1. Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) pierniczki robiłam w szkole, więc autorski przepis pochodzi od mojej nauczycielki, którą pozdrawiam bo wyszły fantastyczne :D

    OdpowiedzUsuń