3 listopada 2017

Ciasteczka dyniowe z kawałkami czekolady



Proste i smaczne ciasteczka z dynią pachnące korzennymi przyprawami. W środku każdego kryją się kawałki gorzkiej czekolady. Pyszne i aromatyczne, warte wypróbowania.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady 
Przygotowanie:
Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180ºC. Płaską dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki i sól.

W osobnej misce umieszczamy cukier z olejem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Kolejno dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii, miksujemy do połączenia. Potem dodajemy partiami suche składniki dokładnie mieszając po każdym dodaniu. 
Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Następnie dodajemy ją do ciasta i mieszamy.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta formując w miarę regularne kształty i zostawiając miejsce pomiędzy ciastkami. 
Pieczemy przez 15-18 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. 

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Skoro jest dynia w składzie to muszę zrobić :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D Będzie mi bardzo miło jak podzieli się Pani ze mną zdjeciem swojego wypieku, a ja zamieszczę je na blogu w zakładce " Zdjęcia Czytelników". Adres do wysłania : nataliabielecka17@gmail.com :)

      Usuń