Proste i smaczne ciasteczka z dynią pachnące korzennymi przyprawami. W środku każdego kryją się kawałki gorzkiej czekolady. Pyszne i aromatyczne, warte wypróbowania.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180ºC. Płaską dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki i sól.
W osobnej misce umieszczamy cukier z olejem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Kolejno dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii, miksujemy do połączenia. Potem dodajemy partiami suche składniki dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Następnie dodajemy ją do ciasta i mieszamy.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta formując w miarę regularne kształty i zostawiając miejsce pomiędzy ciastkami.
Pieczemy przez 15-18 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Skoro jest dynia w składzie to muszę zrobić :) Mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję :D Będzie mi bardzo miło jak podzieli się Pani ze mną zdjeciem swojego wypieku, a ja zamieszczę je na blogu w zakładce " Zdjęcia Czytelników". Adres do wysłania : nataliabielecka17@gmail.com :)
Usuń