5 listopada 2017

Korzenne, dyniowe ciasto farmera



Oto przepis na bogate, pyszne ciasto z dynią, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i dużą ilość bakalii. Dla mnie świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie bo jest bardzo sycące. Można rozkoszować się jego smakiem przy gorącej herbacie z imbirem i goździkami, kocem oraz ulubionej książce.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru 
  • niecała szklanka poszatkowanych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2/3 szklanki oleju
Przygotowanie:
Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem i solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 w nagrzanym wcześniej piekarniku przez około 60 -70 minut. do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 😊











2 komentarze: