Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- niecała szklanka poszatkowanych orzechów
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 1 szklanka puree z dyni
- 2/3 szklanki oleju
Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem i solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 w nagrzanym wcześniej piekarniku przez około 60 -70 minut. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 😊
Wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :D
Usuń