Pyszna i bardzo syta owsianka to zdrowy pomysł na śniadanie. Dodatkowo ze skarmelizowaną gruszką smakuje wyśmienicie. Musicie spróbować sami :)
Składniki:
- 4,5 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 gruszka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Płatki owsiane wrzuć do rondla, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu aby płatki napęczniały - około 10-15 minut.
Przełóż owsiankę do miski i dodaj do niej miód, wymieszaj.
Gruszki pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne (nie obieraj). Na patelni rozpuść masło, ułóż gruszki miąższem do dołu. Podsmaż owoce, aż lekko zabrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok. Gdy gruszki będą gotowe wsyp cukier, wlej łyżkę wody i ekstrakt waniliowy . Zamieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił. Obtocz gruszki w masie. Udekoruj nimi owsiankę, posyp pokrojonymi orzechami, polej miodem.
Smacznego :)
Gruszki pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne (nie obieraj). Na patelni rozpuść masło, ułóż gruszki miąższem do dołu. Podsmaż owoce, aż lekko zabrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok. Gdy gruszki będą gotowe wsyp cukier, wlej łyżkę wody i ekstrakt waniliowy . Zamieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił. Obtocz gruszki w masie. Udekoruj nimi owsiankę, posyp pokrojonymi orzechami, polej miodem.
Smacznego :)
Piękna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę na zimowe śniadanie...
:)
Bardzo dziękuję :)
UsuńWstyd, ale ja pojęcia nawet nie miałam, że można skarmelizować gruszkę :D
OdpowiedzUsuńCzłowiek uczy się przez całe życie :) ;)
Usuń