26 października 2017

Niebiańska szarlotka



 Niebiańska szarlotka na kruchym cieście z aromatycznym, cynamonowym nadzieniem i delikatną bezą, chrupką z wierzchu. Najlepsza na ciepło do ulubionej kawy lub kakao. Bardzo uzależniająca 😋, na jednym kawałku się nie obędzie 😉

Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka ( z dużych jajek)
Nadzienie jabłkowe:
  • 1,3 kg jabłek, jędrnych i kwaśnych
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu
  • 2 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z jednej małej cytryny
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu
Beza:
  •  3 białka
  • 150 g cukru
Przygotowanie ciasta:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Uformować kulę i zamrozić (można wykonać dzień wcześniej).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce kruche ciasto i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 18 minut.

Nadzienie:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę bezpośrednio do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny, wanilię, cynamon i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek i odparowania soków. Na sam koniec oprószyć przesianą skrobią ziemniaczaną, wymieszać.

 Beza:
W misie miksera ubić białka na sztywną pianę.  Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana bezowa.

Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać. Bezę wyłożyć na warstwę jabłek i wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Beza powinna być chrupiąca i sztywna, nie gumowa przy dotyku i miękka.

Smacznego 😊
 




4 komentarze: