Przepis pochodzi od mojej mamy. Robiłam to ciasto juz kilka razy i za każdym razem mnie nie zawiodło. Może się wydawać, że jest bardzo słodkie choć tak nie jest. Polecam wypróbować ten przepis :)
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 0,5 kostki masła (250g)
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 mleko skondensowane słodzone w puszcze
- 1 paczka herbatników
- 2 paczki krakersów
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 1 gorzka czekolada
Przygotowanie:
Mleko skondensowane włożyć do garnka z wodą tak aby było całe zanużone. Gotować 2 godziny.
1,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem waniliowym. W pół szklanki mleka wymieszać jajka i mąkę. Wlać do zagotowanego mleka i ponownie zagotować, cały czas mieszając.
Śmietanę kremówkę ubić razemz cukrem pudrem i śmietan-fixami, wyłożyć na ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta.
W blaszce 36 cm × 25 cm ułożyć warstwę herbatników, następnie budyń, warstwę krakersów, mleko skondensowane (toffi), warstwę krakersów, bitą śmietanę i gorzką czekoladę. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Ale smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńMniamm :D
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńSmaczne!!!!!
OdpowiedzUsuń