7 października 2017

Ciasto Toffi



Przepis pochodzi od mojej mamy. Robiłam to ciasto juz kilka razy i za każdym razem mnie nie zawiodło. Może się wydawać, że jest bardzo słodkie choć tak nie jest. Polecam wypróbować ten przepis :)

Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła (250g)
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 jajka 
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 mleko skondensowane słodzone w puszcze 
  • 1 paczka herbatników
  • 2 paczki krakersów
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 śmietan-fixy 
  • 1 gorzka czekolada 
Przygotowanie:
Mleko skondensowane włożyć do garnka z wodą tak aby było całe zanużone. Gotować 2 godziny.
1,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem waniliowym. W pół szklanki mleka wymieszać jajka i mąkę. Wlać do zagotowanego mleka i ponownie zagotować, cały czas mieszając. 
Śmietanę kremówkę ubić razemz cukrem pudrem i śmietan-fixami, wyłożyć na ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta.
W blaszce 36 cm × 25 cm ułożyć warstwę herbatników, następnie budyń, warstwę krakersów, mleko skondensowane (toffi), warstwę krakersów, bitą śmietanę i gorzką czekoladę. Włożyć do lodówki na kilka godzin. 
Smacznego 😊




5 komentarzy: