4 października 2017

Jaglanka z owocami

  Jaglanka to bardzo zdrowy i smaczny pomysł na śniadanie. Kasza jaglana to prawdziwa królowa wśród kasz. Zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację, witaminy z grupy B oraz krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na stawy. Ponadto poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz hamuje działanie wolnych rodników. Nic tylko jeść ją garściami 😄

Składniki na 2 duże porcje :
  • 1szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego np. kokosowe lub woda
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną  dwukrotnie sparzyć wrzątkiem, by straciła swoją goryczkę. Następnie do garnka wlać mleko, dodając cukier i szczyptę soli. Gotować kaszę aż wchłonie większość mleka (około 15 minut), następnie odstawić z ognia aby doszła w garnku. Gdy jaglanka będzie zbyt sucha można dolać do niej odrobinę ciepłego mleka. Dekorujemy tym czym lubimy ja użyłam banana, kiwi, pomarańczy i jabłka.
Smacznego 😊



2 komentarze: