Wyobraźcie sobie, że na doworzu jest zimno a wy siedzicie owinięci kocem i trzymacie w rękach to cudo. Połączenie kwaskowych śliwek i kruszonki. Rozgrzewające i aromatyczne wow. A dodatkowo przygotowanie crumble nie zajmuje więcej niż 5 minut. Musicie wypróbować ☺
Skladniki na kruszonkę:
- niecała szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego Damerara
- 4 łyżki płatków owsianych
- 75 g masła
- opcjonalnie płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania
Dodatkowo:
- 6 dojrzałych śliwek, odpestkowanych
- 4 łyżki cukru trzcinowego Damerara
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Do garnka włożyć śliwki, cukier, cynamon i wlać wodę. Wymieszać i gotować przez 4 minuty. Odcedzić śliwki od soku i włożyć do naczynia.
Suche składniki na kruszonkę wymieszać razem. Masło rozpuścić w garnku i zalać nim suche składniki. Wyrobić pomiędzy palcami by powstały mniejsze i większe grudki. Wyłożyć kruszonkę na owoce i piec w 180ºC przez 25 minut. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniaaam, cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam crumble z malinami, borówkami i gruszkami ;)
Uwielbiam takie pychotki, pozdrawiam :)
Ooo to musiało być pyszne <3
UsuńDziękuję i również pozdrawiam :)