Jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie robiłam. Słodkie ciasto przełamane nutą kwaskowych śliwek z dodatkiem kokosa. Wilgotne, mięciutkie, pełne smacznych śliwek. Gorąco polecam !
Składniki :
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła
- pół szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g jogurtu naturalnego greckiego lub kwaśnej śmietany 12 %
- 75 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 450 g śliwek, odpestkowanych
- niecała szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia- przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać aromat waniliowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim lub śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. W ciasto powciskać pokrojone na pół śliwki.
Piec w temperaturze 160 ºC bez termoobiegu przez około 40- 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, pokroić i podawać.
Lukier :
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać - cukier puder a jeśli zbyt gęsty - wodę.
Smacznego 😊
Mmmmmniammmm
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń