4 września 2017

Ciasto kokosowe ze śliwkami




 
Jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie robiłam. Słodkie ciasto przełamane nutą kwaskowych śliwek z dodatkiem kokosa. Wilgotne, mięciutkie, pełne smacznych śliwek. Gorąco polecam !

Składniki :
  • 200 g mąki pszennej 
  • 125 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g jogurtu naturalnego greckiego lub kwaśnej śmietany 12 %
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 450 g śliwek, odpestkowanych
Lukier:
  • niecała szklanka cukru pudru 
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia- przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać aromat waniliowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim lub śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. W ciasto powciskać pokrojone na pół śliwki.

Piec w temperaturze 160 ºC bez termoobiegu przez około 40- 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, pokroić i podawać.

Lukier :
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu  i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać - cukier puder a jeśli zbyt gęsty - wodę.

Smacznego 😊
















2 komentarze: