Te naleśniki zawsze wychodzą znakomicie. Nie przyklejają się do patelni, są delikatne, perfekcyjnie cienkie i lekko chrupkie. Takie
jakie najbardziej uwielbiam. Polecam ten przepis zdecydowanie po wypróbowałam go już milion razy 😉👌
Składniki :
- 1, 5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 2/3 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cytryny
- 1/3 szklanki wody
Jajka wymieszaj. Wsypuj powoli mąkę na przemian z mlekiem. Pod koniec dodaj wodę gazowaną, szczyptę soli i cukru. Smaż na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni do zarumienienia.
Przygotowanie musu jabłkowego :
Umyte jabłka (kwaskowate lub słodsze) obierz, wykrój gniazda nasienne, owoce pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do garnuszka, zalej wodą i posyp cynamonem. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną a woda wyparuje.
Gdy jabłka trochę przestygną posłódź je do smaku miodem. Słodkich owoców lepiej nie dosładzaj.
Gotowe 😊
Dziękuję 💖
Naleśniki z jabłkiem, takie racuchy!
OdpowiedzUsuń