1 września 2017

Naleśniki z musem jabłkowym



Te naleśniki zawsze wychodzą znakomicie. Nie przyklejają się do patelni, są delikatne,  perfekcyjnie cienkie i lekko chrupkie. Takie
jakie najbardziej uwielbiam. Polecam ten przepis zdecydowanie po wypróbowałam go już milion razy 😉👌

Składniki :
  • 1, 5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Składniki na mus jabłkowy :
  • 6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)  
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1/3 szklanki wody
Przygotowanie naleśników :
Jajka wymieszaj. Wsypuj powoli mąkę na przemian z mlekiem. Pod koniec dodaj wodę gazowaną, szczyptę soli i cukru. Smaż na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni do zarumienienia.

Przygotowanie musu jabłkowego :
Umyte jabłka (kwaskowate lub słodsze) obierz, wykrój gniazda nasienne, owoce pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do garnuszka, zalej wodą i posyp cynamonem. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną a woda wyparuje.
Gdy jabłka trochę przestygną posłódź je do smaku miodem. Słodkich owoców lepiej nie dosładzaj.

Gotowe 😊



Dziękuję 💖


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz