24 sierpnia 2017

Kruche ze śliwkami


Szybki i prosty przepis na ciasto kruche.  Jeśli planujecie pierwszy wypiek ze śliwkami nie zawiedziecie się. Idealne ciasto kruche, lekko sypkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Dodatkowo można łączyć je z różnymi owocami np. jabłkami czy wiśniami a zawsze wychodzi obłędne. U nas to ciasto to klasyk, więc i wy musicie spróbować.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 2/ 3 kostki zimnego masła 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Tortownicę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć pestki ze śliwek Wszystkie składniki wsypać do miski. Ważne żeby masło było zimne ! Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć do formy i uklepać. Wyłożyć śliwki rozcięciami ku górze. Następnie wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i lekko przyklepać. Piec w 180 ºC przez 50 minut.
Smacznego 😊






 



Dziękuję 💓












4 komentarze: