Bardzo lekkie i delikatne ciasto biszkoptowe, które idealnie współgra z różnymi owocami świeżymi lub zamrożonymi. Bardzo proste w przygotowaniu, posmakuje każdemu i nie grozi zakalcem 😉 Polecam !
Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g owoców świeżych lub zamrożonych
- 6 łyżek mąki pszennej
- niecałe 4 łyżki cukru
- 50 g roztopionego masła
Przygotowanie kruszonki :
W miseczce wymieszać mąkę pszenną z cukrem, zalać gorącym masłem i zagnieść widelcem, a potem wyrobić palcami. Jeśli będzie zbyt mokra, można dodać 1-2 łyżki mąki, jeśli zbyt zbita, odrobinę masła.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały cas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem- przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 ºC przez około 45- 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu (opcjonalnie) oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 😊
Dziękuję 💓
Piękne zdjęcia i super przepis ����
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń