29 sierpnia 2017

Lekkie ciasto biszkoptowe z borówkami





Bardzo lekkie i delikatne ciasto biszkoptowe, które idealnie współgra z różnymi owocami świeżymi lub zamrożonymi. Bardzo proste w przygotowaniu, posmakuje każdemu i nie grozi zakalcem 😉 Polecam !


Składniki :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g owoców świeżych lub zamrożonych  
Składniki na kruszonkę :
  • 6 łyżek mąki pszennej
  •  niecałe 4 łyżki cukru
  •  50 g roztopionego masła

Przygotowanie kruszonki :
W miseczce wymieszać mąkę pszenną z cukrem,  zalać gorącym masłem i zagnieść widelcem, a potem wyrobić palcami. Jeśli będzie zbyt mokra, można dodać 1-2 łyżki mąki, jeśli zbyt zbita, odrobinę masła.

Przygotowanie ciasta :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały cas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem- przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
Ciasto wlać do formy  30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 ºC przez około 45- 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu (opcjonalnie) oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 😊


 






Dziękuję 💓












2 komentarze: