Szybki i prosty przepis na ciasto kruche. Jeśli planujecie pierwszy wypiek ze śliwkami nie zawiedziecie się. Idealne ciasto kruche, lekko sypkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Dodatkowo można łączyć je z różnymi owocami np. jabłkami czy wiśniami a zawsze wychodzi obłędne. U nas to ciasto to klasyk, więc i wy musicie spróbować.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 2/ 3 kostki zimnego masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Tortownicę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć pestki ze śliwek Wszystkie składniki wsypać do miski. Ważne żeby masło było zimne ! Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć do formy i uklepać. Wyłożyć śliwki rozcięciami ku górze. Następnie wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i lekko przyklepać. Piec w 180 ºC przez 50 minut.
Smacznego 😊
Dziękuję 💓
Wygląda pysznie:) śliczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😊😊
UsuńPrzyjemny i tani przepis. :)
OdpowiedzUsuń---
http://forteca-dusz.blogspot.com
Polecam wypróbować :)
Usuń