2 lipca 2017

Ucierana truskawka pod kruszonką


Szybkie i proste ciasto dla zabieganych. Warto wykorzystać sezon na truskawki i je zrobić. Z dodatkiem kefiru dłużej pozostaje wilgotne.

Składniki:
  • 60 g masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 250 ml kefiru 
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 450 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodawać kefir na zmianę z przesianą mąką, sodą i proszkiem, mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać połówki truskawek, jedna obok drugiej. Przykryć waniliową kruszonką. Piec w temperaturze 170ºC,  przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Waniliowa kruszonka:
  • 60 g masła, roztopionego
  • 75 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki.
Smacznego 😊











2 komentarze: