Przepyszna, delikatna a zarazem orzeźwiająca tarta z kremem na bazie lemon curdu. Krem idealnie komponuje się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i kruchym ciastem. Stanowi przełamanie słodyczy o delikatnym cytrynowym smaku. Lemon curd najlepiej przygotować dzień wcześniej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis 😀
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 - 3 łyżki zimnej wody
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło,
posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać
kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją
folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować
masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na
grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce
przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie
papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które
obciążą ciasto lub fasolę czy ryż.
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć
temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15
minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem,
obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec
dodatkowe 10 minut, do zrumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć,
całkowicie wystudzić.
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć.
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka,
żółtka i cukier, do połączenia.
Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas
mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze).
Praktycznie od razu można dodać masło i
sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w
kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Żelatynę w proszku zalać 40 ml
zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i
podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub
podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna
pozostać płynna.
W misie mikera umieścić mascarpone i lemon
curd, ubić do połączenia
do otrzymania jednolitego, gęstego kremu.
Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną
kremu cytrynowego np. z 1 - 2 łyżkami by nie było 'szoku'
temperaturowego i by w kremie nie powstały grudki żelatyny. Tak
rozrobioną żelatynę dodać do całości kremu i zmiksować do połączenia.
Dodatkowo:
- 600 g truskawek
- cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem
cytrynowy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć truskawki, można oprószyć cukrem
pudrem. Schłodzić i podawać.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego 😀
Dziękuję 💓
#truskawki#tarta#sezonnatruskawki#strawberry#lemoncurd
#truskawki#tarta#sezonnatruskawki#strawberry#lemoncurd
Ładne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń