Przepyszna, delikatna a zarazem orzeźwiająca tarta z kremem na bazie lemon curdu. Krem idealnie komponuje się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i kruchym ciastem. Stanowi przełamanie słodyczy o delikatnym cytrynowym smaku. Lemon curd najlepiej przygotować dzień wcześniej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis 😀
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 - 3 łyżki zimnej wody
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, 
posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać 
kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją 
folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować
 masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na 
grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce 
przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie 
papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które
 obciążą ciasto lub fasolę czy ryż.
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć 
temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 
minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, 
obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec 
dodatkowe 10 minut, do zrumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, 
całkowicie wystudzić. 
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć. 
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, 
żółtka i cukier, do połączenia. 
Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas 
mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze).
Praktycznie od razu można dodać masło i 
sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w 
kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Żelatynę w proszku zalać 40 ml 
zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i
 podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub 
podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna
 pozostać płynna.
W misie mikera umieścić mascarpone i lemon
 curd, ubić do połączenia 
do otrzymania jednolitego, gęstego kremu.
Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną
 kremu cytrynowego np. z 1 - 2 łyżkami by nie było 'szoku' 
temperaturowego i by w kremie nie powstały grudki żelatyny. Tak 
rozrobioną żelatynę dodać do całości kremu i zmiksować do połączenia.
Dodatkowo: 
- 600 g truskawek
- cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem 
cytrynowy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć truskawki, można oprószyć cukrem
 pudrem. Schłodzić i podawać.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego 😀
 Dziękuję 💓
#truskawki#tarta#sezonnatruskawki#strawberry#lemoncurd
#truskawki#tarta#sezonnatruskawki#strawberry#lemoncurd




Ładne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń