Rześkie i wilgotne ciasto z rabarbarem. Idealnie sprawdzi się na piknik w ciepłe dni. Aromatyczne dzięki dodatkowi aromatów i przypraw 😀
Składniki:
- 120 g masła
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków + dodatkowa 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- skórka otarta z 1 wyparzonej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki zmielonego kardamonu
- 750 g rabarbaru, pociętego w 5 cm kawałki
- cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną i kardamonem, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier;
utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka,
jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia
się składników. Dodać oba ekstrakty, skórkę z pomarańczy i zmiksować.
Dodawać jogurt grecki na zmianę z przesianą mąką
(z proszkiem, sodą i
kardamonem) i wymieszać szpatułką
tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej połowę ciasta,
wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę przygotowanego rabarbaru, w
odstępach. Przykryć drugą połową ciasta, wyrównać. Na wierzch położyć
resztę rabarbaru. Posypać dodatkową łyżką cukru.
Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 45
minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem
oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 😊
Dziękuję 💓
ciastozrabarbarem#rabarbar#ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz