5 lipca 2017

Jogurtowe z rabarbarem

     



Rześkie i wilgotne ciasto z rabarbarem. Idealnie sprawdzi się na piknik w ciepłe dni. Aromatyczne dzięki dodatkowi aromatów i przypraw 😀


Składniki: 
  • 120 g masła
  •  2 duże jajka
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  •  1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego
  •  2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków + dodatkowa 1 łyżka cukru
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • skórka otarta z 1 wyparzonej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 750 g rabarbaru, pociętego w 5 cm kawałki
  • cukier puder, do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kardamonem, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier; utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia się składników. Dodać oba ekstrakty, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodawać jogurt grecki na zmianę z przesianą mąką 
(z proszkiem, sodą i kardamonem)  i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej połowę ciasta, wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę przygotowanego rabarbaru, w odstępach. Przykryć drugą połową ciasta, wyrównać. Na wierzch położyć resztę rabarbaru. Posypać dodatkową łyżką cukru.

Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 😊
   



 
 


 Dziękuję 💓

 ciastozrabarbarem#rabarbar#ciasto


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz