Szybkie i proste ciasto dla zabieganych. Warto wykorzystać sezon na truskawki i je zrobić. Z dodatkiem kefiru dłużej pozostaje wilgotne.
Składniki:
- 60 g masła
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 250 ml kefiru
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 450 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i oba
cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko
i utrzeć, do połączenia. Dodawać kefir na zmianę z przesianą
mąką, sodą i proszkiem, mieszać szpatułką tylko do połączenia się
składników.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać
połówki truskawek, jedna obok drugiej. Przykryć waniliową kruszonką.
Piec w temperaturze 170ºC, przez około 45 -
50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Waniliowa kruszonka:
- 60 g masła, roztopionego
- 75 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki.
Smacznego 😊
Przepis ok
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń