Szybkie i proste ciasto dla zabieganych. Warto wykorzystać sezon na truskawki i je zrobić. Z dodatkiem kefiru dłużej pozostaje wilgotne.
Składniki:
- 60 g masła
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 250 ml kefiru
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 450 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
Wszystkie składniki powinny być w 
temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i
 sodą oczyszczoną, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i oba 
cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko
 i utrzeć, do połączenia. Dodawać kefir na zmianę z przesianą 
mąką, sodą i proszkiem, mieszać szpatułką tylko do połączenia się 
składników.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do
 pieczenia, samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać 
połówki truskawek, jedna obok drugiej. Przykryć waniliową kruszonką. 
Piec w temperaturze 170ºC,  przez około 45 - 
50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Waniliowa kruszonka:
- 60 g masła, roztopionego
- 75 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki. 
Smacznego 😊 



Przepis ok
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń