27 czerwca 2017

Truskawkowa rozpusta


Przepyszna, delikatna a zarazem orzeźwiająca tarta z kremem na bazie lemon curdu. Krem idealnie komponuje się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i kruchym ciastem. Stanowi przełamanie słodyczy o delikatnym cytrynowym smaku. Lemon curd najlepiej przygotować dzień wcześniej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis 😀

Składniki na ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 - 3 łyżki zimnej wody
 Przygotowanie :
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto lub fasolę czy ryż.

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, całkowicie wystudzić.

Krem cytrynowy:
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Lemon curd:
Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć. 
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier, do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze).
Praktycznie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna pozostać płynna.
W misie mikera umieścić mascarpone i lemon curd, ubić do połączenia do otrzymania jednolitego, gęstego kremu.
Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną kremu cytrynowego np. z 1 - 2 łyżkami by nie było 'szoku' temperaturowego i by w kremie nie powstały grudki żelatyny. Tak rozrobioną żelatynę dodać do całości kremu i zmiksować do połączenia.

Dodatkowo:
  • 600 g truskawek
  • cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem cytrynowy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć truskawki, można oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić i podawać.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego 😀

 

 

 

 

 Dziękuję 💓

#truskawki#tarta#sezonnatruskawki#strawberry#lemoncurd




2 komentarze: