18 kwietnia 2018

Babka migdałowa


Przepyszna, wilgotna babka migdałowa. Dzięki obecności migdałów dłużej zachowuje świeżość i nigdy nie jest sucha. Zachwyciła mnie zarówno smakiem jak i czasem przygotowania bo jest ekspresowa. Polecam spróbować jej nie tylko na Wielkanoc :)

Składniki:
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z migdałami, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować. Do masy maślano - jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki o pojemności 1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temp. 160°C przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Polukrować i ozdobić jajeczkami czekoladowymi.


Sos czekoladowy:
  • 50 g białej czekolady
  • 20 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.

Smacznego 😊




Źródło klik






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz