3 sierpnia 2018

Ciasto jogurtowe z truskawkami



Pyszne, proste i wilgotne ciasto jogurtowe z dużą ilością truskawek. Świetnie sprawdzi się do zabrania np. na piknik. Bardzo polecam :)


Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 350 g truskawek lub innych sezonowych owoców
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać drobno posiekane masło. Rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki, formując gładką kulę z ciasta. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do tortownicy i ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką rozdrobnioną w dłoniach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego ☺️
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz