Pyszne, proste i wilgotne ciasto jogurtowe z dużą ilością truskawek. Świetnie sprawdzi się do zabrania np. na piknik. Bardzo polecam :)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 50 g masła (roztopionego)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 350 g truskawek lub innych sezonowych owoców
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać drobno posiekane masło. Rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki, formując gładką kulę z ciasta. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do tortownicy i ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką rozdrobnioną w dłoniach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego ☺️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz