29 marca 2018

Maliny pod chmurką


Ciasto, które zachwyci każdego. Delikatne, rozpływające się w ustach, z duża ilością malin i chrupiącą bezą. Brzmi genialnie i tak też smakuje 😋 Nie należy do szybkich ciast ale naprawdę warto poświecić trochę czasu bo efekt jest zniewalający. Muszę się przyznać, że robiłam je pierwszy raz w życiu ale na pewno nie ostatni. Polecam 😀

Ciasto:
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka:
  • 500 g malin mrożonych Hortex lub świeżych
  • 2 galaretki malinowe
Krem:
  • 500 ml śmietanki 30 %, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
Beza:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie bezy:
Białka ubijać, gdy się spiętrzą dodawać partiami cukier i ubijać dalej. Gdy piana będzie lśniąca dodawać mąkę ziemniaczaną i wymieszać mikserem. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować ołówkiem kształt blachy i wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok. 1,5 godziny. Na początku w temp. 120°C, jak się lekko zrumieni obniżyć do 100°C z termoobiegiem.

Przygotowanie ciasta:
Masło napowietrzyć, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do masy i utrzeć mikserem do jednolitej konsystencji. Następnie ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przełożyć na blaszkę i piec 30-45 minut w 180°C do złotego koloru.

Przygotowanie galaretki:
 2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Następnie dodać zamrożone maliny, wymieszać i schłodzoną galaretkę włożyć do lodówki (jeśli dodajemy świeże maliny, galaretkę najpierw należy przestudzić). Gdy zacznie tężeć wylać galaretkę na upieczone i ostudzone ciasto.

Przygotowanie kremu:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (w metalowej miseczce), tak żeby była przykryta wodą. Odstawić na 10 minut.

Zimną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem.
Żelatynę upłynnić nad parą, dodać do kremu i energicznie wymieszać mikserem. Wstawić do lodówki.

Przełożenie ciasta:
Blachę wyłożyć folią streczową, na spód włożyć upieczone ciasto, wylać tężejącą galaretkę z malinami, schłodzić. Jak stężeje, wyłożyć schłodzony krem i na wierzch bezę.

Smacznego 😊


                                                    Przepis zgłaszam w konkursie
                                              " Kolorowy i wiosenny stół z Hortex"
                                                      Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

2 komentarze: