Rozpływające się w ustach, wilgotne, mocno czekoladowe ciasteczka brownie. Idealne dla miłośników czekolady. Najlepsze ze szklanką zimnego mleka :)
Składniki:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów włoskich
- 60 g masła
- 2 jajka
- 130 g cukru
- 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Połowę mlecznej czekolady i orzechy pokroić na drobne kawałki. Do rondelka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i 50 g mlecznej czekolady, roztopić.
Do miski wbić jaja, dodać cukier i ubijać aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony.
Następnie wlać masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek żedo pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki mleczną czekoladą. Wstawić na 30-40 minut do zamrażarki.
Nabierać łyżką schłodzoną masę i formować małe kuleczki (ciasto będzie się lepić) następnie lekko je spłaszczać
Wykładać na blachę z papierem do pieczenia. Piec w temp. 175°C przez 10 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.
Ależ pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
OdpowiedzUsuńWyglądają pycha i chyba nie są aż take trudne w przygotowaniu, więc może spróbuję... ;)
OdpowiedzUsuńTak naprawdę szybko je się robi i równie szybko znikają z talerza :D
Usuń