Banana bread to pyszny i prosty, słodki chlebek popularny w Stanach Zjednoczonych. To zwyczajne ciasto bananowe nie przypominające tradycyjnego chleba. Pięknie pachnie, jest mięciutki i rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 75 g masła
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać do miski.
W sporej misce rozgnieść widelcem banany i dodać roztopione masło, wymieszać. Wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko i ekstrakt z wanilii. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać.
Ciasto przełożyć do niewielkiej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec 50 minut w 170ºC. Wyjąć i przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz