Szybkie do przygotowania, puszyste i bardzo smaczne placuszki. Robię je już któryś raz i za każdym razem znikają z talerza w mgnieniu oka. Dzięki maślance są bardzo delikatne w smaku. Polecam :)
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju roślinnego
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawić. Do miski wybić jajka, dodać maślankę, cukier i wymieszać. Następnie dodać przesiana mąkę z proszkiem i sodą oraz dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Smażyć i podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, owocami, frużeliną lub czekoladą.
Smacznego 😊
O mniam, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńO tak 😊
Usuń