16 stycznia 2018

Najlepsze placuszki na maślace


Szybkie do przygotowania, puszyste i bardzo smaczne placuszki. Robię je już któryś raz i za każdym razem znikają z talerza w mgnieniu oka. Dzięki maślance są bardzo delikatne w smaku. Polecam :)

Składniki:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawić. Do miski wybić jajka, dodać maślankę, cukier i wymieszać. Następnie dodać przesiana mąkę z proszkiem i sodą oraz dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Smażyć i podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, owocami, frużeliną lub czekoladą.

Smacznego 😊


2 komentarze: