16 września 2017

Rustykalna tarta z jabłkami


Rustykalna tarta, bardzo krucha, delikatna, smaczna. Pieczona bez użycia formy do tarty. Można piec ją z różnymi sezonowymi owocami np. śliwkami czy gruszkami. Warta wypróbowania 😊.

Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki 
  • 3 łyżki zimnej wody 
  • szczypta soli 
Składniki na nadzienie:
  • 4 duże jabłka, obrane i pokrojone na plasterki 
  • 3 łyżek cukru 
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 1 roztrzepane jajko 
Przygotowanie ciasta: 
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i 3 łyżki wody. Posiekać nożem do otrzymania kruszonki, następnie szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. 
Na blat wyłożyć papier do pieczenia tak, aby zmieścił się 30 cm krążek. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Następnie położyć ciasto odwrotnie na blaszce i usunąć papier. 

Przygotowanie nadzienia: 
3 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Jabłka wyłożyć na cieście, układając plasterek przy plasterku zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm wokół brzegów do środka. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200ºC następnie piec 35-45 minut aż jabłka będą miękkie a ciasto złotawe. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia po czym przenieść na duży talerz. Posypać po wierzchu cukrem pudrem. 

Smacznego 😊





Dziękuję 💓









2 komentarze: