Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 4 duże jabłka, obrane i pokrojone na plasterki
- 3 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i 3 łyżki wody. Posiekać nożem do otrzymania kruszonki, następnie szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Na blat wyłożyć papier do pieczenia tak, aby zmieścił się 30 cm krążek. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Następnie położyć ciasto odwrotnie na blaszce i usunąć papier.
Przygotowanie nadzienia:
3 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Jabłka wyłożyć na cieście, układając plasterek przy plasterku zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm wokół brzegów do środka. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 200ºC następnie piec 35-45 minut aż jabłka będą miękkie a ciasto złotawe. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia po czym przenieść na duży talerz. Posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Piekarnik nagrzać do 200ºC następnie piec 35-45 minut aż jabłka będą miękkie a ciasto złotawe. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia po czym przenieść na duży talerz. Posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego 😊
Dziękuję 💓
wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń