26 września 2017

Placki bananowo-jogurtowe

 Szybkie i proste placuszki. Świetnie komponują się z syropem klonowym, dżemem brzoskwiniowym lub gorzką czekoladą. Często przygotowuję je na śniadanie, gdy nie mam czasu a chcę zjeść coś na ciepło i słodko 😊

Składniki:
  • 1 banan
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie syrop klonowy, cukier puder do posypania lub starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
W miseczce dokładnie wymieszaj jajka z jogurtem i mlekiem. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz rozgnieciony widelcem banan. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej olej, placuszki smaż z obu stron na złoty kolor, podawaj ciepłe.
Smacznego 😊


5 komentarzy: