Babeczki marchewkowe puszyste i mięciutkie. Najlepsze na ciepło ale w wersji na zimno z bitą śmietaną wcale nie tracą na smaku. Warto wypróbować bo przepis jest szybki i łatwy 😊
Składniki :
- 1, 5 szklanki startej marchwi
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cynamonu
- 1,5 łyżki aromatu migdałowego
- opcjonalnie garść orzechów
Przygotowanie :
Utrzeć oliwę z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku ciągle ucierając. Następnie dosypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon i aromat. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Ciasto przełożyć do blaszki wysypanej bułką tartą i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Babeczki przestudzić.
Dodatkowo :
- 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- cukier puder do smaku
- garść malin
Przygotowanie :
Bitą śmietanę ubić. Dodać cukier puder do smaku i wymieszać delikatnie łyżką. Przestudzone babeczki udekorować bitą śmietaną i malinami.
Gotowe😀
Bitą śmietanę ubić. Dodać cukier puder do smaku i wymieszać delikatnie łyżką. Przestudzone babeczki udekorować bitą śmietaną i malinami.
Gotowe😀
Super zdjęcia i przepis :D Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję :)
OdpowiedzUsuń