13 sierpnia 2017

Babeczki marchewkowe z bitą śmietaną


Babeczki marchewkowe puszyste i mięciutkie. Najlepsze na ciepło ale w wersji na zimno z bitą śmietaną wcale nie tracą na smaku. Warto wypróbować bo przepis jest szybki i łatwy 😊

Składniki :
  • 1, 5 szklanki startej marchwi 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek 
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżki cynamonu 
  • 1,5 łyżki aromatu migdałowego 
  • opcjonalnie garść orzechów 
Przygotowanie : 
Utrzeć oliwę z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku ciągle ucierając. Następnie dosypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon i aromat. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Ciasto przełożyć do blaszki wysypanej bułką tartą i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Babeczki przestudzić.

Dodatkowo :
  • 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej 
  • cukier puder do smaku
  • garść malin
Przygotowanie :
Bitą śmietanę ubić. Dodać cukier puder do smaku i wymieszać delikatnie łyżką. Przestudzone babeczki udekorować bitą śmietaną i malinami.

Gotowe😀


















2 komentarze:

  1. Super zdjęcia i przepis :D Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń