Szybkie i proste w wykonaniu ciastka owsiane. Super sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100 g masła
- 1 jajko
- 80 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- opcjonalnie 1 szklanka żurawiny
Polewa czekoladowa:
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki kakao
- 100 ml mleka
Wymieszać masło z cukrem. Do masy dodać jedno jajko i wymieszać. Następnie dodać mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Rozłożyć na blaszce formując kulki. Piec 15 minut w 200 °C przez 15 minut. Ciastka ostudzić.
Polewa:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao. Wymieszać i wlewać powoli mleko. Zagotować i polewać ciasteczka. Odczekać aż ostygnie.
Gotowe 😊
Dziękuję 💓
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo prosty i apetyczny przepis, z pewnością spróbuję! Ciastka to świetna alternatywa dla batonika więc bardzo często piekę ciastka z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Nie mam talentu kulinarnego a te ciastka zawsze mi wychodzą i są przepyszne. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń