17 sierpnia 2017

Ciastka owsiane z polewą czekoladową




Szybkie i proste w wykonaniu ciastka owsiane. Super sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 100 g masła 
  • 1 jajko 
  • 80 g mąki pszennej 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g cukru 
  • opcjonalnie 1 szklanka żurawiny 
Polewa czekoladowa:
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 
  • 1 łyżka cukru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 100 ml mleka
Przygotowanie :
Wymieszać masło z cukrem. Do masy dodać jedno jajko i wymieszać.  Następnie dodać mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Rozłożyć na blaszce formując kulki. Piec 15 minut w 200 °C przez 15 minut. Ciastka ostudzić.

Polewa:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao. Wymieszać i wlewać powoli mleko. Zagotować i polewać ciasteczka. Odczekać aż ostygnie.

Gotowe 😊




  

Dziękuję 💓

3 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosty i apetyczny przepis, z pewnością spróbuję! Ciastka to świetna alternatywa dla batonika więc bardzo często piekę ciastka z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Nie mam talentu kulinarnego a te ciastka zawsze mi wychodzą i są przepyszne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń