Składniki na ciasto :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka łyżek zimnej wody
- opakowanie świeżych liści szpinaku baby lub mrożonego
- 3 duże jajka
- 150 ml śmietanki 30 %
- pół opakowania sera feta
- 4 łyżki drobno startego sera np.Grana Padano
- kilka ząbków czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni tak aby stracił objętość. W misce mieszamy wszystkie składniki na farsz oprócz sera feta.
Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3 cm i wypełniamy nim foremkę, podpiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 180°C. Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-szpinakową i układamy na wierzchu kostki sera feta. Wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut aż brzegi ciasta będą złote, masa się zetnie.
Surówka :
- sałata
- 1 marchew
- sos: 1 łyżka musztardy, pół łyżki miodu, pół łyżki oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, trochę cytryny
Smacznego !
Dziękuję 💓
Właśnie zastanawiałam się co tu zrobić na obiad i gdy zobaczyłam ten przepis to go od razu wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDobra decyzja :D
Usuń