29 kwietnia 2017

Tarta szpinakowa


  

Dzisiaj przygotowałam przepyszną tartę szpinakową. Ciasto idealne, miękkie w środku a chrupiące po bokach. Moją uwagę przykuł ser feta, który dodał potrawie mocniejszego smaku i wyrazu. Do tarty przygotowałam również surówkę z sałaty, marchewki z sosem z musztardy, miodu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i soku z cytryny.Tarta może być dobrym pomysłem na obiad na ciepło lub na zimno na drugie śniadanie do szkoły czy pracy itp.

Składniki na ciasto :
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka łyżek zimnej wody
Składniki na farsz :
  • opakowanie świeżych liści szpinaku baby lub mrożonego
  • 3 duże jajka
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • pół opakowania sera feta
  • 4 łyżki drobno startego sera np.Grana Padano
  • kilka ząbków czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie :
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni tak aby stracił objętość. W misce mieszamy wszystkie składniki na farsz oprócz sera feta.

Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3 cm i wypełniamy nim foremkę, podpiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 180°C. Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-szpinakową i układamy na wierzchu kostki sera feta. Wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut aż brzegi ciasta będą złote, masa się zetnie. 

Surówka :
  • sałata 
  • 1 marchew
  • sos: 1 łyżka musztardy, pół łyżki miodu, pół łyżki oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, trochę cytryny 
Sałatę rwiemy na kawałki, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy z sosem i gotowe.


 Smacznego !


                                                                                            

                                                                                            
     






Dziękuję 💓 









2 komentarze:

  1. Właśnie zastanawiałam się co tu zrobić na obiad i gdy zobaczyłam ten przepis to go od razu wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń