Przygotowałam dzisiaj pyszny, prosty i lekki sernik na chrupiącym spodzie z nutelli i sucharków. Zachwycił mnie swoim wyrafinowanym, orzeźwiającym smakiem. Mus brzoskwiniowy jest rześki i cudownie komponuje się z resztą ciasta. Serowo-śmietankowy środek jest delikatny i rozpływa się w ustach a kruchy, słodki spód stanowi idealną całość. Polecam dla łakomczuszków, którzy wolą lekkie, owocowe i nie za słodkie smakołyki 😃
Składniki :
- 2 puszki brzoskwiń lub innych owoców
- 2 galaretki brzoskwiniowe + 450 ml gorącej wody
- 12 sucharków
- 300 g nutelli
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 500 g sera na sernik
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny (około 150 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny)
- opcjonalnie kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z wanilią
bezy do ozdoby lub inne ulubione owoce
Uwaga ! Bezy należy ułożyć przed podaniem, ponieważ roztapiają się na musie brzoskwiniowym.
Przygotowanie :
Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przełożyć do miski, dodać nutellę, wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić na 20 minut do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić.
Śmietanę kremówkę ubić, dodać do niej cukier puder i opcjonalnie pastę waniliową, wymieszać. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wlać żelatynę, wymieszać. Masę serową wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać, ponownie wstawić do lodówki.
Dwie galaretki zalać gorąca wodą i mieszać do rozpuszczenia, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę, wymieszać. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przełożyć na paterę. Ozdobić bezami lub wybranymi owocami.
Smacznego 😊
Dziękuję 💗
Fajny przepis, ciasto pewnie smakuje znakomicie 😍 Na pewno zrobię to ciacho 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto ci się spodobało 😀 i powodzenia w pieczeniu 😊
UsuńJAKIM PIECZENIU? Ale serniczek już w książce kucharskiej :-)
Usuń