23 kwietnia 2017

Sernik na kruchym spodzie z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym






Przygotowałam dzisiaj pyszny, prosty i lekki sernik na chrupiącym spodzie z nutelli i sucharków. Zachwycił mnie swoim wyrafinowanym, orzeźwiającym smakiem. Mus brzoskwiniowy jest rześki i cudownie komponuje się z resztą ciasta. Serowo-śmietankowy środek jest delikatny i rozpływa się w ustach a kruchy, słodki spód stanowi idealną całość. Polecam dla łakomczuszków, którzy wolą lekkie, owocowe i nie za słodkie smakołyki 😃


 Składniki :
  • 2 puszki brzoskwiń lub innych owoców 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe + 450 ml gorącej wody
  • 12 sucharków
  • 300 g nutelli 
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 
  • 500 g sera na sernik
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny (około 150 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny)
  • opcjonalnie kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z wanilią 
 Dodatkowo :
 bezy do ozdoby lub inne ulubione owoce

Uwaga ! Bezy należy ułożyć przed podaniem, ponieważ roztapiają się na musie brzoskwiniowym.


 Przygotowanie :

Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przełożyć do miski, dodać nutellę, wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić na 20 minut do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić.

Śmietanę kremówkę ubić, dodać do niej cukier puder i opcjonalnie pastę waniliową, wymieszać. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wlać żelatynę, wymieszać. Masę serową wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać, ponownie wstawić do lodówki.

Dwie galaretki zalać gorąca wodą i mieszać do rozpuszczenia, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę, wymieszać. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przełożyć na paterę. Ozdobić bezami lub wybranymi owocami.


Smacznego 😊





 Dziękuję 💗















3 komentarze:

  1. Fajny przepis, ciasto pewnie smakuje znakomicie 😍 Na pewno zrobię to ciacho 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto ci się spodobało 😀 i powodzenia w pieczeniu 😊

      Usuń
    2. JAKIM PIECZENIU? Ale serniczek już w książce kucharskiej :-)

      Usuń