14 lutego 2018

Ciastka z kremem russel kawowym


Kruche ciasteczka ze słodkim, maślanym kremem russel z dodatkiem kawy, obtoczone w wiórkach kokosowych. Wyglądem przypominają makaroniki. Najlepsze jeszcze tego samego dnia kiedy zostały sporządzone. Polecam 😊

Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietnay 18%
Krem russel kawowy:
  • 2 jajka
  • 200 g masła 
  • 2 łyżki naparu z kawy 
  • 100 g cukru
Lukier:
  • 1 białko 
  • 100 g cukru pudru 
Przygotowanie:
Lukier:
Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść nożem na stolnicy, następnie szybko zagnieść rękoma. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać małe kółka. Połowę wyciętych ciastek posmarować z jednej strony lukrem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.

Krem russel kawowy:
Jaja wybić, wymieszać z cukrem. Do rondla wlać odrobinę wody i podgrzać ją. Postawić miskę z wybitymi jajkami z cukrem na rondel i napowietrzyć masę, podgrzewając ją do temperatury 37-42ºC. Przerwać ogrzewanie, gdy masa jajowo-cukrowa zwiększy swoją objętość około trzykrotnie. Następnie włożyć masę jajowo-cukrową do miski z zimną wodą i ubijać dalej, do ostudzenia.

Napowietrzyć masło, następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę jajowo-cukrową. Sporządzić napar z kawy, ostudzić, dodać do masy.

Ciasteczka składać w następujący sposób:
Ciastko- krem- ciastko- boki z wystającym kremem obtoczyć w wiórkach kokosowych

Następnie włożyć ciastka do lodówki, aby krem lekko stężał.

Smacznego 😊









2 komentarze: