Ciasto Raffaello dla wielbicieli szybkich w przygotowaniu, kremowych ciast. Połączenie słonych krakersów ze słodkim, delikatnym, kokosowym kremem. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto będzie dobre po przeleżeniu w lodówce 3 godzin. Wtedy krakersy zmiękną a krem zgęstnieje.
Składniki :
- 2 paczki krakersów
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła, w temp. pokojowej
- 150 g wiórków kokosowych
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 pokruszone krakersy
Do kubka odlać trochę mleka (1 szklankę), resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie w proszku i skrobię ziemniaczaną, wymieszać. Wlać do wrzącego mleka, odstawić z palnika, wymieszać i zagotować budyń przez 2 minuty. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała powierzchni budyniu, odłożyć do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Masło umieścić w misie miksera, zmiksować do powstania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodać budyń, w kilku turach, do powstania gładkiej masy budyniowo - maślanej. Dodać 150 g wiórków kokosowych i zmiksować. Podzielić na 3 równe części.
Przygotować posypkę: 50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami. Wystudzić.
Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę.
Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Kroić na kwadraty i podawać.
Smacznego 😊
Źródło: klik
Super przepis a zdjęcia tak kuszą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzy najbliższej okazji wypróbuje ��
OdpowiedzUsuńZachęcam :D
Usuń