2 stycznia 2018

Ciasto Raffaello



Ciasto Raffaello dla wielbicieli szybkich w przygotowaniu, kremowych ciast. Połączenie słonych krakersów ze słodkim, delikatnym, kokosowym kremem. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto będzie dobre po przeleżeniu w lodówce 3 godzin. Wtedy krakersy zmiękną a krem zgęstnieje.

Składniki :
  • 2 paczki krakersów
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła, w temp. pokojowej
  • 150 g wiórków kokosowych
Posypka:
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 pokruszone krakersy
Przygotowanie:
Do kubka odlać trochę mleka (1 szklankę), resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie w proszku i skrobię ziemniaczaną, wymieszać. Wlać do wrzącego mleka, odstawić z palnika, wymieszać i zagotować budyń przez 2 minuty. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała powierzchni budyniu, odłożyć do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Masło umieścić w misie miksera, zmiksować do powstania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodać budyń, w kilku turach, do powstania gładkiej masy budyniowo - maślanej. Dodać 150 g wiórków kokosowych i zmiksować. Podzielić na 3 równe części.

 Przygotować posypkę: 50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami. Wystudzić. 

Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm  wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę.

Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Kroić na kwadraty i podawać.

Smacznego 😊


Źródło: klik

4 komentarze: