7 grudnia 2017

Piernikowy murzynek

Pyszny, lekko wilgotny murzynek z nutą piernikową . Łatwy i prosty w wykonaniu a na świątecznym stole będzie niezastąpiony.

Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 4 łyżki kakao 
  • 3 jajka 
  • 190 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g śmietany 18%
Przygotowanie:
Wszystkie składnikipowinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka, zmiksować. Wsypać przesiane suche składniki w dwóch turach razem ze śmietaną, wymieszać.
Przełożyć do tortownicy i piec przez 45-50 minut to tzw. suchego patyczka w 180ºC. 

Polewa:
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/3 szklanki mleka 
Przygotowanie polewy: 
W garnuszku rozpuść masło,  dodaj cukier i kakao. Następnie wlej mleko i gotuj aż polewa zacznie gęstnieć. Wylej jeszcze ciepłą na ciasto.
Smacznego 😊






2 komentarze: