25 listopada 2017

Ptysie z bitą śmietaną


Delikatne, rozpływające się w ustach, niebiańskie ptysie z bitą śmietaną. Ciężko im się oprzeć. Super sprawdzą się na przyjęcia np. urodzinowe dla dzieci.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
Dodatkowo:
  • 350 ml śmietany 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix lub 1,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem.  Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną i energicznie mieszać aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka i mieć szklisty wygląd. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto przełożyć do miski i zmiksować razem z jajkami. Następnie ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki lub inną dowolną.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach, aby w czasie wypieku ptysie się nie poprzyklejały.
Piec przez 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić i przekroić na pół.

Żelatynę wsyp do małej miseczki i zalej zimną wodą do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę wlej do pojemnika i ubij na sztywno razem z 3-4 łyżkami cukru pudru. Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej ( nie można przesadzić inaczej żelatyna straci właściwości żelujące). Następnie dodaj do niej łyżkę ubitej śmietanki i wymieszaj. Ponów czynność i dodaj żelatynę do reszty ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce.
Bitą śmietanę włóż do rękawa cukierniczego i poozdabiaj ostygnięte ptysie. Ptysie oprósz delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego 😊
 




4 komentarze: