18 listopada 2017

Ciasteczka cytrynowe



Najsmaczniejsze, najprostsze ciasteczka cytrynowe jakie warto upiec. Miękkie w środku, z delikatnie chrupiącą cukrową posypką i cytrynowym smakiem. Zapach cytryny rozniesie się po całej kuchni nadając jesienny, aromatyczny zapach. Znikną zanim się obejrzycie ;)

Składniki:
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • 150 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • kilka łyżek cukru do obtoczenia ciastek 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia.
Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie włożyć je na chwilę do lodówki. Obtaczać w cukrze a następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Spłaszczyć lekko palcami lub łyżką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180ºC z termoobiegiem przez 8-9 minut do zarumienienia się spodu i brzegów ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego 😊
Przepis zainspirowany od mojewypieki.com













2 komentarze: