31 października 2017

Owsianka ze skarmelizowaną gruszką


Pyszna i bardzo syta owsianka to zdrowy pomysł na śniadanie. Dodatkowo ze skarmelizowaną gruszką smakuje wyśmienicie. Musicie spróbować sami :)

Składniki:
  • 4,5 łyżki płatków owsianych 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 gruszka 
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Przygotowanie: 

Płatki owsiane wrzuć do rondla, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu aby płatki napęczniały - około 10-15 minut.
Przełóż owsiankę do miski i dodaj do niej miód, wymieszaj.
Gruszki pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne (nie obieraj). Na patelni rozpuść masło, ułóż gruszki miąższem do dołu. Podsmaż owoce, aż lekko zabrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok. Gdy gruszki będą gotowe wsyp cukier, wlej łyżkę wody i ekstrakt waniliowy . Zamieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił. Obtocz gruszki w masie.  Udekoruj nimi owsiankę, posyp pokrojonymi orzechami, polej miodem.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Piękna!
    Uwielbiam owsiankę na zimowe śniadanie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd, ale ja pojęcia nawet nie miałam, że można skarmelizować gruszkę :D

    OdpowiedzUsuń