Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z cukinią. Zachwyci największych łakomczuchów mocno czekoladowych ciast. Nikt nawet nie odgadnie, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia. Polecam !
- 300 g mąki pszennej
- 115 g masła
- 250 g cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i
utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka,
jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników.
Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Dodać wanilię i
zmiksować.
Do tak utartej masy dodać przesiane suche
składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając
szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu dodać startą
cukinię i gorzka czekoladę, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 -
45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Masło i posiekaną czekoladę umieścić w
małym garnuszku. Podgrzewać, na bardzo małej mocy palnika, mieszając, do
roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz